Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Οι απαντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου...

Σας είχαμε μιλήσει (βλ. την ανάρτησή μας) για τα ερωτήματα των αναγνωστών των "Νέων", στα οποία θα απαντούσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την 5άδα που επελέγη και τις απαντήσεις που δόθηκαν:

Από χρήστη : Χρήστος Χαντζάρας

1. Αναφέρετε στο πρόγραμμά σας ότι ένα από τα πιο καθοριστικά χτυπήματα στη διαφθορά θα ήταν η χρήση του διαδικτύου σε κάθε δημόσια υπηρεσία και η υποχρέωση ανάρτησης της κάθε απόφασης στον δικτυακό τόπο του κάθε φορέα. Έχετε δημιουργήσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την εφαρμογή αυτού του μέτρου ή ακόμα αποτελεί μία θεωρητική προσέγγιση; Σαφώς και είναι μία εξαιρετικά καινοτόμα και ουσιαστική πρόταση αλλά έχετε υπόψιν σας αντικειμενικές δυσκολίες και διαφορές από φορέα σε φορέα; 

Γ.Παπανδρέου: Xρήστο,  δεν είναι μία θεωρητική προσέγγιση – έχουμε προετοιμαστεί για την εφαρμογή της πρωτοβουλίας αυτής, και το αποτέλεσμα θα παρακολουθείται από τα αρμόδια υπουργεία αλλά και το επιτελείο μου. Βασική μας προτεραιότητα για την επόμενη μέρα είναι ένα κράτος διαφάνειας που λειτουργεί φιλικά για όλους τους πολίτες. Είμαι αποφασισμένος για ριζοσπαστικές τομές και καινοτομίες για να φέρουμε από την αρχή τη διαφάνεια και τη διαβούλευση σε κάθε τομέα της κεντρικής κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσουμε. Γι' αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας για να πραγματοποιήσουμε όλοι μαζί τη δική μας ειρηνική επανάσταση. 

Από χρήστη: Μιχάλης Κωστόπουλος

2. O τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα έχει τα τελευταία οκτώ χρόνια την μεγαλύτερη ίσως κερδοφορία πανευρωπαϊκά. Είναι κοινός τόπος ότι αυτό οφείλεται σε κυρίως τρεις παράγοντες: 1. Το τοκογλυφικό και αντικοινωνικό τους επιχειρηματικό μοντέλο 2. Την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων 3. Την άμεση και έμμεση πριμοδότησή τους από το κράτος (επιχορηγήσεις, ομόλογα, ασφαλιστικά ταμεία, ...) Συμφωνείτε ότι η ισχυροποίηση των τραπεζών είναι αντίθετη προς τις ανάγκες της κοινωνίας; Τι σκοπεύετε να κάνετε για να τιθασεύετε τα τραπεζικά συμφέροντα στην χώρα;


Γ.Παπανδρέου: Mιχάλη, το κύριο πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα είναι η λειτουργία των τραπεζών και οι πρακτικές που ακολουθούν. Οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, το ότι τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών είναι από τα ψηλότερα στην Ευρώπη, τα «ψιλά γράμματα» και άλλες καταχρηστικές πρακτικές καθώς και το στέγνωμα της ρευστότητας στην αγορά παρά το πακέτο στήριξης των 28 δις ευρώ σε συνδυασμό με τα υψηλά κέρδη που αποκομίζουν, έχουν προκαλέσει το κοινό αίσθημα. Είμαστε ξεκάθαροι: θέλουμε σταθερότητα, διαφάνεια και ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που λειτουργεί προς όφελος της ανάπτυξης και της ευημερίας της χώρας. Έχουμε δεσμευτεί στις άμεσες προτεραιότητες των 100 πρώτων ημερών να προχωρήσουμε στην ψήφιση νομοσχεδίου για την προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές τραπεζικές πρακτικές και την υπερχρέωση με βάση τις τρεις προτάσεις νόμου που το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή και η Νέα Δημοκρατία απέρριψε. Υποστηρίζουμε ένα αποτελεσματικό δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα ώστε να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός, να προστατεύεται ο καταναλωτής/δανειολήπτης και να στηρίζεται η πραγματική οικονομία. 

Από χρήστη : Θοδωρής Β.

3. Κύριε Παπανδρέου, το πολιτικό ήθος σας αποτελεί εγγύηση για τον τρόπο που θα κυβερνήσετε εσείς τη χώρα. Πώς, όμως, θα εξασφαλίσετε ότι το ίδιο πολιτικό ήθος θα επιδείξουν όλοι οι συνεργάτες σας; Και, ακόμα πιο δύσκολο, πώς θα εξασφαλίσετε ότι το ίδιο θα συμβεί και με το σύνολο των στελεχών σε όλα τα επίπεδα, για τα οποία, εκ των πραγμάτων, δεν μπορείτε να έχετε άμεση εικόνα;

Γ.Παπανδρέου: Θόδωρε, η κορυφή της πυραμίδας δίνει το παράδειγμα και πρέπει να μεριμνά πως όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Αυτό θα κάνουμε, να είστε βέβαιος. Θα είμαστε άτεγκτοι, τόσο εγώ, όσο και οι υπουργοί μου. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται πως θα υπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο και όχι τους εαυτούς μας δεν έχει θέση στο τραίνο. 

Από χρήστη : Αλέξανδρος Χ.

4. Έχουμε φάει ατέλειωτες ώρες σε ουρές δημοσίων υπηρεσιών, περιμένοντας να πείσουμε έναν υπάλληλο να σημειώσει κάτι με το στυλό του, για να παραλάβουμε μια φωτοτυπία, να ρωτήσουμε μια πληροφορία…Όταν λέτε ‘ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού’, τι εννοείτε ακριβώς; Τέλος σε αυτές τις ουρές; Αντί για φωτοτυπίες, ιστοσελίδες και email; Από που θα ξεκινήσετε; Πώς μπορεί, για παράδειγμα, να εξασφαλιστεί μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους; Πώς μπορούν οι πολίτες να έχουν καλύτερη πληροφόρηση και συμμετοχή για θέματα προμηθειών του δημοσίου, για το πώς γίνεται η διαχείριση των δημόσιων πόρων;


Γ.Παπανδρέου: Aλέξανδρε, κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με τα ΚΕΠ. Τώρα ήλθε η ώρα να κάνουμε το επόμενο με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού σημαίνει απλές και φιλικές υπηρεσίες που διευκολύνουν τη ζωή του πολίτη στην υγεία, στην παιδεία και στην καθημερινή του επαφή με την δημόσια διοίκηση. Στόχος μας είναι οι πολίτες να έχουν πλήρη έλεγχο των υπηρεσιών που τους παρέχονται από την δημόσια διοίκηση. Στο πρόγραμμά μας προβλέπουμε την άμεση εφαρμογή των ηλεκτρονικών προμηθειών στο χώρο της υγείας και στην συνέχεια σε όλους τους τομείς των κρατικών προμηθειών. Όλοι οι φορείς που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταθέτουν μέσω του διαδικτύου αναλυτικό πίνακα δαπανών ώστε να γνωρίζουν όλοι που και με ποιες διαδικασίες ξοδεύεται το κάθε ευρώ. 

Από χρήστη : ΣΕΪΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

5. Καλημέρα κύριε Παπανδρέου. Ονομάζομαι Σεϊτίδης Γεώργιος. Είμαι 31 χρονών και εργάζομαι. Δουλεύω από το πρωί έως το βράδυ. Δεν πληρώνομαι για τις ώρες που δουλεύω (υπερωρίες, κ.λ.π.) η ανεργία αυξάνεται και οι επιχειρήσεις κάνουν ότι θέλουν χωρίς να του ελέγχει κανένας. Θα υπάρξει λύση για το πρόβλημα της εργασίας;


Γ.Παπανδρέου: Γιώργο, δυστυχώς δεν είστε μόνος… Έχουμε δεσμευτεί πως θα βάλουμε τάξη στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας. Θα κάνουμε μια νέα κοινωνική συμφωνία κράτους, εργαζομένων και εργοδοτών για να τηρούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα ενισχύσουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για να εξασφαλίσουμε πως η εργατική νομοθεσία τηρείται. Θα δώσουμε παράλληλα κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας. 

Οταν τα 2 άκρα της πολιτικής συναντώνται, τότε γίνονται ένα!


Μου το στείλανε στο κινητό,
και το βρίσκω εξαιρετικά εύστοχο.
Επειδή κάποιοι θα αρχίσουν τα γνωστά
"μα, οι αγώνες του ΚΚΕ..." κλπ,
σπεύδω να εξηγήσω ότι η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ 
ΔΕΝ είναι προοδευτικότερη.

Και για να δείτε για ποιόν φαρισαϊσμό μιλάμε, ρίξτε μια ματιά και εδώ: είναι η διαμαρτυρία των μεμονωμένων τυπογράφων της Αττικής, των οποίων την δουλειά χτυπάει η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ του ΚΚΕ με χαμηλές προφορές (αφού ως εργοδότης το ΚΚΕ δεν πληρώνει μισθούς στους "εθελοντές" του κόμματος!) και οι άνθρωποι απειλούνται με αφανισμό! Για ποιόν εργαζόμενο λαό μας μιλάει η Αλέκα? Εεεεε?


Παπανδρέου: "ξεκινάμε με φόρμες εργασίας, όχι με κοστούμια"...

Ολη η συνέντευξη του στον Γ.Παπαχρήστου, εδώ...

Για να είμαστε δίκαιοι...


...οφείλουμε να παραδεχτούμε σήμερα ότι και οι "αποκλεισμένοι" από τα ψηφοδέλτια του Πασόκ τελικώς δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα στο Κίνημα, είτε γιατί και οι ίδιοι κατάλαβαν ότι δεν τους "έπαιρνε", καθώς ο κόσμος δεν θα τους συγχωρούσε το να επαναφέρουν την εσωκομματική γκρίνια στο Πασόκ, είτε γιατί από το επιτελείο του Κινήματος είχαν γίνει όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες για να "πέσει" το θέμα στα χαμηλά. Σκεφτείτε ότι, ενώ και ο Σημίτης το 2007 δημιούργησε θέμα την τελευταία στιγμή με την εμφάνισή του στην εξέδρα της συγκέντρωσης του Πασόκ στην Αθήνα, τώρα ούτε μιλιά ούτε ακρόαση, που λένε.

Από τη στάση όλων αυτών των στελεχών, εξετίμησα ιδιαίτερα τη στάση του Ακη Τσοχατζόπουλου. Οφείλω να πω ότι κατά την εσωκομματική εκλογή όπου ανεδείχθη πρόεδρος του Πασόκ ο Κ. Σημίτης, εγώ ήμουν με την πλευρά του Ακη. Αυτό δεν με εμπόδισε αργότερα να αναγνωρίσω ότι ο Σημίτης ήταν ο πρωθυπουργός που μας έκανε Ευρωπαίους αλλά και ότι μας έκαψε που δεν πρόσεξε την ακρίβεια και τη διαφθορά. Ετσι, δεν έχω πρόβλημα να πω και ότι αργότερα απογοητεύτηκα από τον Ακη Τσοχατζόπουλο σε ό,τι αφορά στην προσωπική του ζωή και στην επίδειξη μιας συμπεριφοράς που δεν του πήγαινε: γάμος στο Παρίσι, διακοπές πολυτελείας κλπ. Κάποια από αυτά ίσως να ήταν και υπερβολές των ΜΜΕ, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά!

Ετσι, πίστευα ΚΑΙ ΕΓΩ ότι ο Γιώργος ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΗΝ συμπεριλάβει στις λίστες τον Ακη, προκειμένου να καταδειχθεί η διαφορά μας με την ΝΔ του "κουρασμένου", παρόλο που κάτι τέτοιο με λυπούσε όταν σκεφτόμουν πόσο αποτελεσματικός υπουργός ήταν ο Τσοχατζόπουλος από όπου και αν πέρασε: σαν Υπουργός Δημοσίων Εργων στις πρώτες κυβερνήσεις του Πασόκ άφησε έργο, σαν Υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν ο καλύτερος ακόμη και ως προς την μέριμνα για την κατάσταση των στρατιωτικών (
και το αναγνωρίζουν και οι δεξιοί αξιωματικοί), σαν Υπουργός Εσωτερικών επίσης. Ομως είπαμε: ο ίδιος χάλασε την καλή του εικόνα.

Ωστόσο, προχθές έφτασε στα χέρια μου μία επιστολή που ο Ακης Τσοχατζόπουλος έστειλε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και εκτίμησα ιδιαίτερα ότι δηλώνει την πίστη του στα όσα θα καταφέρει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ενώ δεν περιέχεται σε αυτήν ούτε καν λέξη από το παράπονο που εξέφρασε όταν του ανακοινώθηκε η μη συμμετοχή του στη λίστα της Α' Θεσσαλονίκης. Νομίζω ότι αυτή η επιστολή είναι ένα δείγμα αξιοπρέπειας εκ μέρους του και δείχνει ότι, όπως και στις δύσκολες μέρες του '89, ο Τσοχατζόπουλος ξέρει να ξεχωρίζει κάποια πράγματα.

Η ευκαιρία του Γιώργου...

"Κατά ένα παράδοξο τρόπο, ο Γ.Παπανδρέου, παρά τα όσα του καταμαρτυρούν περί δήθεν ΄πριγκηπικής' ανέλιξής του, εμφανίζεται στο προσκήνιο της Ιστορίας σε πολύ δύσκολες στιγμές για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Αυτό έγινε την πρώτη φορά, όταν ορίστηκε -εν μέσω γενικής απεργίας στην εκπαίδευση- υπουργός Παιδείας. Το υπουργείο Εξωτερικών το ανέλαβε όταν ξέσπασε η θύελλα Οτσαλάν. Το Πασόκ το παρέλαβε, το 2004, διαλυμένο. Τώρα θα αναλάβει μία χώρα στο όρια της χρεωκοπίας. Τις τρεις πρώτες φορές τα κατάφερε...".

(Από το editorial του Νίκου Φελέκη στο σημερινό "Κόσμο του Επενδυτή")