Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Ντόπινγκ: δεν το περιμένατε?

Οταν, με αφορμή την απαράδεκτη και "ψωνισμένη" στάση της Βούλας Πατουλίδου απέναντι στο Πασόκ που την ανέδειξε και στον Πρόεδρο του Κινήματος, έλεγα ότι κακώς η Πολιτεία δίνει "γη και ύδωρ" στους αθλητές που διακρίνονται σε κάποιο άθλημα, δεν περίμενα ότι θα επαληθευόμουν τόσο γρήγορα και με τέτοιο τρόπο. Τότε η κυρία αυτή είχε το θράσσος να απαιτεί να επιλέξει (!) θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όταν της δινόταν σίγουρα εκλόγιμη θέση, ενώ υπάρχουν πολίτες που από το 1974 είναι στο Πασόκ και δεν έχουν ζητήσει κανένα αντάλλαγμα. Προηγουμένως το Κίνημα της είχε εμπιστευθεί την υποψηφιότητα για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και η κυρία Πατουλίδου απέτυχε να προσεταιρισθεί το ποντιακό στοιχείο. Δηλαδή, με ένα χρυσό μετάλιο το πάλαι ποτέ, με ανύπαρκτη αθλητική διάκριση έκτοτε, ήθελε να της φιλήσουμε και τα πόδια!

Η πεποίθησή μου πάντα ήταν ότι οι αθλητές ό,τι κάνουν το κάνουν για το δικό τους καλό: οι ίδιοι θέλουν να αθλούνται, οι ίδιοι θέλουν να διακρίνονται, it's ok, δικό τους θέμα. Γιατί θα πρέπει οι υπόλοιποι πολίτες να επιβαρυνόμαστε με τον διορισμό τους σε σώματα ασφαλείας ή στο στρατό, θέσεις στις οποίες ουδέποτε οι αθλητές μας πατάνε το πόδι τους? Γιατί π.χ. δεν απολαμβάνει τέτοια προνόμια ένας επιστήμονάς μας που διακρίθηκε στη ΝΑΣΑ? Εξάλλου, οι "πρωταθλητές" μας δεν έχουν ανάγκη: εξαργυρώνουν τη διάκρισή τους και την πρωτιά τους με τα χρήματα των διαφημίσεων ή και των χορηγιών από ιδιωτικούς φορείς, τράπεζες κλπ. Γιατί να τους πληρώνουμε εγώ, εσύ, ο άλλος μία ζωή?

Τόσο η υπόθεση Θάνου-Κεντέρη όσο και αργότερα η στάση της Πατουλίδου και τώρα η υπόθεση της Εθνικής Ομάδας Αρσης Βαρών αποδεικνύουν ένα πράγμα: το να υπερβάλλουμε στην αξιολόγηση κάποιων διακρίσεων αθλητών μας και να τους "χρυσώνουμε" από πάνω έως κάτω, μόνο κακό (τους) κάνει, διότι οι άνθρωποι αυτοί (ή, έστω, η μεγάλη πλειοψηφία τους) επαναπαύονται στη δόξα τους και έκτοτε δεν έχουν ουδεμία εξέλιξη. Τραγικό παράδειγμα το "εκ παραδρομής" χρυσό μετάλιο της Βαρκελώνης...

Διαφορά επιπέδου...

Από τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην "Καθημερινή", ένα ιδιαίτερο σημείο που δείχνει τις ουσιαστικές διαφορές του Πασόκ και της ΝΔ στην αντιμετώπιση των διεθνών κρίσεων:

Κ. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ: Κατά την τηλεφωνική σας επικοινωνία με τον πρέσβη κ. Σπέκχαρντ αναφερθήκατε και στη βάση της Σούδας, προκαλώντας αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε το νόημα της συγκεκριμένης αναφοράς;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μα νομίζω ότι ήμουν σαφέστατος. Τόσο που πραγματικά δεν κατανοώ πώς ο κ. Αλαβάνος... ανακάλυψε τρόπο να την παρεξηγήσει. Είπα στον πρέσβη των ΗΠΑ ότι είναι απαράδεκτο να ασκούνται πιέσεις στην Ελλάδα ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, προκειμένου να αποδεχθεί θέσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αντίθετες με τα εθνικά της συμφέροντα. Του είπα, ακόμη, ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί σε κάθε περίπτωση στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμμαχίας και των διμερών σχέσεων, με κορυφαίο παράδειγμα τη λειτουργία της βάσης της Σούδας. Οι υποχρεώσεις αυτές, όμως, είναι αμοιβαίες. Και η Ελλάδα περιμένει τον σεβασμό των θέσεων και των συμφερόντων της και από τις ΗΠΑ. «Και ο νοών, νοείτω!» – πρόσθεσα, μιλώντας στη Βουλή. Τι ακριβώς δεν «νοεί», λοιπόν, ο κ. Αλαβάνος; Την έννοια της αμοιβαιότητας ή τις πιθανές συνέπειες από την παραβίαση της αρχής αυτής εκ μέρους των ΗΠΑ; Είμαι πεπεισμένος ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Το ΠΑΣΟΚ, και εγώ προσωπικά, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε τα συμφέροντα της χώρας μας ως ίσοι προς ίσους, με οποιαδήποτε δύναμη στον κόσμο. Χωρίς προκαταλήψεις ή συμπλέγματα φοβικά και δογματικά, διεκδικούμε τα δίκαιά μας αποτελεσματικά, χωρίς κραυγές και εντυπωσιασμούς. Ξέρουμε να κινούμαστε στο εξελισσόμενο και δύσκολο αυτό νέο διεθνές τοπίο. Και το έχουμε αποδείξει στην πράξη – όχι στα εύκολα λόγια.


Μπορείτε να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη, εδώ.